Zadnje čase se mi zdi, da skoraj ne odprem več spletne strani, na kateri ni vsaj enega članka ali pa novice glede zdravega prehranjevanja. Ob poplavi številnih različnih vrst diet, smernic glede zdrave prehrane in pogosto nasprotujočih se nasvetov, se posameznik pogosto zdi zgubljen, kako izlučiti tisto, kar je res relevantno in kar zares deluje. Skrivne formule do lepe postave in dobrega počutja ni. Univerzalnega nasveta, ki bi deloval za vsakega posameznika ni, saj se vsako telo drugače odziva, so pa nekatera pravila, ki škodovati zagotovo ne morejo.
Kje torej začeti? Potrebno je prepoznati tip naše presnove, se zavedati našega življenskega sloga (zelo aktiven, neaktiven, pisarna, ves čas na terenu,..), dejanske potrebe po kaloričnem vnosu (nekdo, ki ves čas sedi za normalno delovanje ne potrebuje toliko energije kot nekdo, ki je ves čas v pogonu), morebitnih alergij intolerance na določeno vrsto hrane itd. Seveda k temu pripomore tudi stimulativno okolje.
S povečanjem vnosa beljakovin in zdravih maščob ter zmanjšanjem vnosa ogljikovih hidratov, bodo rezultati začeli prihajati samo od sebe. Seveda je tudi tu potrebna zmernost - prevelik kalorični vnos ne bo prinesel željenih rezultatov. Potrebno je zmanjšanje vnosa sladkorjev in sladic, predelane hrane, jedi iz bele moke, hitre hrane, prigrizkov, gazirane pijače, cvrte hrane, raznih prelivov in omakc. Polagam pa vam na srce, da začnete brati deklaracije - presenečeni boste, kaj vse vsebuje nekatera hrana in koliko različnih sestavin, za katere sploh ne vemo kaj so. Manj kot ima sestavin, bolje je, važno pa je tudi, da vemo za katere sestavine gre, ne pa da za njih prvič slišimo. Ob pogledu na kalorično vrednost živila bodite najbolj pozorni na količino sladkorja - lonček navadnega jogurta ima lahko tudi 12g sladkorja, prav tako kefir, ki ga tako hvalijo, da ne govorim o drugih živilih. Izgobijate se "low-fat" izdelkom in izdelkom "brez dodanega sladkorja", ne nasedajte tudi raznim napisom "zdravo" in podobno, ki so v večini primerov zavajujoči.
Vendar pa radikalna spremembna je težka in posameznik hitro začuti prikrajšanje in pomanjkanje ter hrepenenje po določeni hrani, zato je te spremembe potrebno uvesti postopoma, saj drugače hitremo odpovemo in se slej kot prej vrnemo na stare tirnice. Če se hkrati zavedamo, kako takšna hrana negativno vpliva na naše telo in kakšne nevšečnosti povzroča, se bo želja po taki hrani hitro zmanjšala in na koncu tudi izginila. Potrebno se je opazovati in poslušati svoje telo. Vsako telo se drugačno, zato je potrebno preiskušanje. Tako bomo najlažje ugotovili, katera hrana nam ustreza ter prehrano ustrezno prilagodili svojim potrebam. Zveni veliko bolj naporno kot pa v resnici je - hrana naj bo užitek, ne pa muka, zato je potrebno tudi v spremembah uživati ter biti zadovoljen z vsakim napredkom!:)
No comments:
Post a Comment