Saturday, 28 November 2015

File kovača z zelenjavo


Ker sem velika ljubiteljica morskih jedi, še posebej pa rib, naš vrt pa je poleti poln raznovrstne zelenjave, sem se odpravila na lov za kakšnim dobrim receptom, kjer bi lahko združila oboje. Vendar pa sem kaj kmalu obupala, saj so nekateri recepti zahtevali ogromno predpriprave in dela, jaz pa sem želela nekaj preprostega. Tako sem se odločila, da bom vse skupaj vrgla v pečico, pa da vidimo kaj bo prišlo ven. In okus je bombastičen!! Trenutno je to naš najljubši morski recept, tako da je na jedilniku kar pogosto, vsakič v malo drugačni kombinaciji. Glede izbire ribe najbolj priporočam file kovača, saj ima najbolj poln okus, dobro pa pride tudi z brancinom.
Super je, ker lahko uporabiš vso zelenjavo, ki jo imaš trenutno na voljo - paprike, bučke, malencane, korenje, čebula, por, feferoni, brokoli itd. Praktično vseeno je, kaj daš notri, saj bo okus vedno super!:) Enostavno, okusno in zdravo!




Potrebujemo:
- čimveč raznovrstne zelenjave (paprika, malencani, korenje, bučke itd.), narezane na malo večje kose
- čebula, česen, limona
- file kovača (meni osebno najljubša riba, saj je zelo mesnat in okusen, lahko pa uporabite tudi katerikoli drugi file)
- 1 dcl belega vina (priporočam Malvazijo, naredi dober okus) 

Pečico segrejemo na 220°C, medtem pa se lotimo dela. Zelenjavo operemo ter narežemo na malo večje kose, prav tako čebulo, česen in limono. Ribo obrišemo in osušimo ter začinimo (sol, poper, mešanica začimb za ribe). Pladen premažemo s kokosovim ali navadnim maslom ter nanj položimo ribe. Ribe nato obložimo z raznovrstno zelenjavo, vseeno kako, glavno je, da je zelenjave čimveč, tako da prekrijemo celoten pladenj. Začinimo po želji in okusu, nato pa vse skupaj prelijemo z vinom. 
Trik za dober okus je, da pladenj z ribo najprej prekrijemo z drugim pladnjem in ga postavimo za pol ure v segreto pečico. Tako se bo riba in zelenjava podušila in prepojila, nato pa zgronji pladenj odstranimo in zapečemo še dodatnih 10 minut. Pečeno jed vzamemo iz pečice, počakamo, da se malo ohladi ter jo nato postrežemo s kozarcem dobrega vina. Dober tek! :)

No comments:

Post a Comment