Medtem ko smo že leta obkroženi z izdelki polnimi sladkorja in umetnih sestavin, pa se je na drugi strani v zadnjih letih razvil nov trend t.i. "superživil". Tako supermarketi kot specializirane trgovinice se kar šibijo pod težo številnih dodatkov in superpreparatov, ki obljubljajo energijo, zdravje, moč, izgubo odvečne telesne teže in podobno. Ob vsem marketingu, ki stoji za tem, danes skoraj ni posameznika, ki še ni slišal za chia semena ali goji jagode. Če k temu dodamo še slabo vest posameznikov, kateremu botruje današnji hitri tempo življenja ter slabe prehranske navade, so ta eksotična živila, ki mimogrede prepotujejo tisoče kilometrov preden se znajdejo na policah, odlična tržna niša. Zato marsikdo nasede obljubi, da mu bo zvrhana žlica nekega južnoameriškega živila, katerega ime komaj izgovori, povrnila življensko moč ter ga ozdravila vseh težav.
Pa vendar, le čevlje sodi naj kopitar, zato je moj namen le opozoriti, da za zdravje in moč ni potrebno posegati po dragih, eksotičnih živi. Za to zadošča že obisk domačega vrtička, bližnje kmetije ali pa trgovine z lokalnimi pridelki. Ker je ponudbe slovenskih, lokalnih živil bistveno več, je konkurenčna tudi njihova cena, obratno pa mnogo višje cene dosegajo eksotična
živila, ki pogosto niti nimajo kakšne posebne prehranske sestave. Takšna
živila seveda lahko predstavljajo zanimiv dodatek k že zdravi prehrani, ki popestri
okuse, ne morejo pa biti nadomestilo za pestro in uravnoteženo prehrano, sestavljeno iz običajnega (ekološko pridelanega) sadja in zelenjave.
Zato naj vas izdelki z oznako superživila ne zavedejo. Naj slovenski pridelki predstavljajo glavnino vaše prehrane, ostali dodatki pa lahko služijo kot popestritev obrokov.
Pa še namig: med lokalna živila, ki jih zaradi vsebnosti številnih vitaminov, mineralov, antioksidantov in aminokislin, lahko štejemo za funkcionalna živila, sodijo: jajca proste reje, zelje, borovnice, česenj, čebula, regrad, čemaž, pesa, olivno olje, cvetni prah (pelod), koleraba, peteršilj, in še bi lahko naštevali. :)
No comments:
Post a Comment