Se še spomnite, ko so jajca veljala za živilo, ki se ga je potrebno izogibati, saj povzročajo nastanek holesterola? Sploh rumenjak je veljal za povročitelja srčnih bolezni, ki je posledica veliko vsebnosti holesterola.
To mišljenje je zdaj že dolgo preseženo in številne raziskave uvrščajo jajca med superživila. Kaj sploh pomeni superživilo? Čeprav je izraz bolj kot ne marketinška fora, pa vseeno označuje izdelke, ki vsebujejo veliko hranljivih snovi ter so koristna za naše zdravje in vplivajo na dobro počutje
Vendar pa jajce postane superživilo šele ob uživanju rumenjaka, saj sam beljak razen nekaj gramov beljakovin nima drugih koristi. Zato je ločevanje rumenjaka od beljakov popolnoma
nesmiselno, saj je ravno rumenjak prava zakladnica vitaminov,
mineralov in drugih mikrohranil. Holesterol v krvi tako ni posledica uživanja prevelike količine jajc, temveč nanj vplivajo predvsem trans maščobne kisline in predelani ogljikovi hidrati, torej
sodobna, industrijsko predelana hrana.
Moj zajtrk je bil dolga leta sestavljen iz sklede kosmičev, sadja in jogurta ali pa kruha z različnimi namazi, predvsem z gorami marmelade. To je poskrbelo za hitri jutranji dvig energije, ki pa je po dveh urah padla in posledica je bil prazen želodec in lakota že po dobrih dveh urah od zaužitega obroka. Ker sem mislila, da pojem premalo, sem v skledo dodala še več kosmičev oz. dodatno rezino kruha ( ter seveda sladkorja), kar je sicer pripomoglo k dodatni energiji, vendar pa so počasi začeli naraščati tudi kilogrami.
Odkar so jajca moja dnevna jutranja doza energije, fukcioniram veliko boljše. Zelo dobro zasitijo, zato ne posegam po prigrizkih že takoj po zajtrku. :) Jajca imajo najmreč visoko vsebnost maščob, ki so odličen vir energije in dodobra nasitijo, hkrati pa vsebujejo dovolj beljakovin, ki so potrebne za gradnjo mišic. Energija se sprošča počasi, zato tudi ni nihanja sladkorja v krvi. Sama jih najraje kombiniram z zelenjavo vseh vrst, pa naj bodo vmešana, trdo kuhana, na oko ali pa kaj tretjega.
No comments:
Post a Comment